THE AUTHOR

My photo

Assalamualaikum and hello, o awesome readers!

I guess I'm pretty cool person. I likes be positive, helping others, writing and exploring.  Also a fan of happy ending. Even life is too serious as it is. This blog i called as my second heart. Everything with Allah blessing, i'll share those awesome moments in my life. Overall i think is a lot about my family. 'Cause i love them....LOL.

Thanks for all your support! It means a lot. Anyway, welcome to my life.

Tuesday, April 11, 2017

Sarawak: Orchid Park

Assalamualaikum.

Orchid Park, in my bucket list of Sarawak even though i'm not fan of flowers duh.
Pagi tu after Subuh, siap ala kadar.
And sent my friend by motor to her conference site.
Then, terus gi kedai motor, return back theirs.
And masa nak balik hotel.
Usha mak cik tepi-tepi jalan, sebab soh teman breakfast sama.
I have one seat kosong!

Like i cares apa orang hotel nak cakap,
And i think mak cik tu mesti cakap, gila budak semenanjung nih. Hahahhaha...
Anyway, ingat senang ke nak bagi makan free kat hotel.
Ada rezeki lebih.
Just bagi-bagilah kan.

And penat makan, gih masuk bilik, get ready.
Nak buat camna. Kena survived sengsorang lah.
Jalan kaki sikit, naik bot daripada Waterfront ke seberang.
Yang ada tulis The Astana besor tu.
Time ni, pak cik tu cakap bahasa apa pon tak paham.
Angguk, angguk, senyum-senyum jela.
Nasib la.
Bot ni, i suggest ambil yang dekat left site, sebab nanti tak payah jalan banyak sangat.

Turun bot, jangan lupa bayar sehinggit.
Kesian pak cik tu carik rezeki.
Sarawak memang panas masa my trip.
Tapi i didn't bring any cap or umbrella with me.
Sebab tu sunburned gila.

Jalan sikit, sebelah kanan adalah bangunan law bagai.
And sebelah kiri, The Astana.
Astana tak boleh masuk, guard tu cakap la.
Ok lah, jalan lagi...
Terus je, bukak maps pon boleh.
Like me.
Hhahahha...

And nampak lah Orchid Park.
Masuk free!
And kat sini macam-macam jumpa spesis orchid.
Diorang punya jaga, memang terbaik.

Nih if my jiran nampak semua ni, mau pengan dia.
Yelah, gila orchid katakan.

Jalan terus at right side. Ada cold room, diorang panggil.
Sebab orchid dalam nih jenis nak hidup mewah jer.
Dok dalam air-cond gitu.
Class tau!

Image may contain: plant and flower
Inside cold room. Cool kan!
And after that, jalan macam biasa. Took a picture, video.
And also, relax kan fikiran jap.
Hijau jer, best.

Ada one site, dia macam a wall of orchid. Where atas dia ada bunga orchid warna putih.
Sangat awesome view dia.
Ni buat background wedding theme pon cantik.
Naturale sikit.
Jimat pon jimat.
Bunga fresh lagi. OK.

Anyway, my tips untuk gi sini.
Have fun and bawaklah air mineral sekali.
 Tu jer.
Pekebun situ pon friendly.
Korang nak korek rahsia cara tanam orchid yang betul pon diorang never mind.
Nak ajak gossip pon boleh.
Tak tipu.

Bye!