THE AUTHOR

My photo

Assalamualaikum and hello, o awesome readers!

I guess I'm pretty cool person. I likes be positive, helping others, writing and exploring.  Also a fan of happy ending. Even life is too serious as it is. This blog i called as my second heart. Everything with Allah blessing, i'll share those awesome moments in my life. Overall i think is a lot about my family. 'Cause i love them....LOL.

Thanks for all your support! It means a lot. Anyway, welcome to my life.

Sunday, February 26, 2017

Batang kali, makan durian!

Assalamualaikum.

Awai February masa tuh, sorang pakar bius at my depeartment invited kami untuk gih batang kali.
Ajak makan-makan, gathering gitu kat tempat dia.
I like!
Memandangkan time tu Sunday and i only terikat with one volunteer job.
So, i informed my partner that i can't attend.
And informed my friend yang terdekat untuk pick me up dekat rumah.
Sebab malas gila nak merempit
= )

Then, kami pon convoi reramai.
Sampai tuh, tak tengok kiri kanan dah. Bagi salam. Amik pinggan. Dan terus makan.
Sorry la doc, lapar amat. Tak breakfast, and time dah 1100 am.
My cacing in my stomach can't take it.
Hehhehe....

Lepas makan, telan apa yang patut, baru prep masak bagai.
And ada gak yang dah terjun sungai.
Tengahri tuh beb.
Sebabkan i still sayangkan my skin, i just stay indoor.
Jaga anak diorang, pon tak apalah.

Then, keep makan-makan-and-makan. Sebab lot of foods.
Ada BBQ lagi.
Huh. Rosak diet!


And after Zohor. Tukar baju, And, Baru nak gih join diorang terjun sungai. Hujan plak.
Dah tu, tukar plan... Makan durian.
Party durian duh.
I sat at front line, depan orang bukak durian. Sebab first guest request. Like i cares?
Puas makan, kenakan birthday girl la yer.

First time in my life, i took a chance kenakan orang.
The beverage bottle, big size ohkey and i pour at my friend.
Evil smile!
Pastu larik.
Hahhahha.... pastu my doc marah sebab lantai dia melekit. Hhahhaha...
Still kept that video guys.

And hujan dah berhenti, kami reramai mandi manda, and shower betui-betui pastu kemaih apa yang patut.
Rewang bungkus la depa nih.
I just took beberapa sandwich untuk dinner malam tuh, jajan and some banana.
Sebab i away for a week.
Nanti makanan tuh semua basi. Dah rugi.
Baik bagi diorang semua conquer.



Sebabkan banyak, bungkus sekali untuk bebudak oncall.
Kesian diorang tak dapat join.
Next time boleh request soh la buat lagi, kan.

Thanks untuk semua yang terlibat and especially doc tuh, orang yang tolong bukak durian banyak-banyak tuh.
And orang yang tolong masak bagai.
Korang memang the best.
Love you all lah.


Saturday, February 25, 2017

Camerron Highlands: I tak ikut

Assalamualaikum.

Rasanya dah lama sangat dah diorang pergi Cameroon.
But baru sekarang nak post.
Sebab no time and plus internet probs.
So, gitulah.

Anyway, nampaknya semua happy belaka.
Dapat jalan-jalan.
Especially bebudak tiga orang tuh.
And my sister said Cik Ziqa berjaga sepanjang jalan malam tuh on the way ke Camerron.
Sebab first time kena sleep time dalam bas.
Tak comfortable agaknya.
Kesian dia.

So, enjoy the moments guys!




So, ni jer yang boleh share.
Banyak lagi sebenarnya.
But as my internet still not too ok.
Nih pon worth it la kan.

Ok. Bye.

Friday, February 24, 2017

Tunjuk rajin lah tu

Assalamualaikum,
Nih sambungan pada post semalam.

So, bila rajin tu lebih... ada la tolong clear up.
Then, ada suara sumbang cakap, 
"Tunjuk rajin lah tu."
If pandangan itu boleh membunuh... you the one who said this, will die first.
I'm serious. Deadly serious.

This kind of words yang paling banyak I received and I don't really like it. 
Duh,


Terus terang lah kan, 
If you don't really like what am i doing, or rasa jengkel or tak puas hati kenapalah i'm too helpful... please continue all this.
I let you do.
Part tolong masak, part basuh pinggan mangkuk, part cuci lantai, part kemas-kemas, part keluarkan duit sendiri, part sendiri tak cukup tidur, part sakit pon kerja jugak, part bla.bla.bla.
I'm leaving all to you because you know what i have lots of thing to do actually.
Alright.

But bila hanya pandai talk nonsense. Suka sakitkan hati orang.
Please don't give me that words.

My niat, I just want to help.
Ringankan apa yang boleh.
This is my usaha sendirik nak grab pahala kat dunia yang kena face orang macam korang.
Not i used your energy, your sifat kerajinan or some part of your body
Why you always have a problem with it?

Manusia. Pelik. Forever.

Bye.

Thursday, February 23, 2017

Lelaki, tolong basuh pinggan anda

Assalamualaikum,

Pergi mana-mana pon, when you see pinggan mangkuk bertimbun tak basuh.
It's kind pretty annoying habit la kan.
Rasa kena istigfar banyak-banyak untuk elak keluar ayat tak seno-oh semua.
Selain pemandangan yang tak menarik, berbau,
Satu sifat pemalas yang you can detect on the spot.
Perfectly, i can said... biasanya kebanyakan lelaki adalah dalang disebalik ini semua.
Sorry, but betul kan?

Obviously you can said mesti kat rumah, emak or wife mereka yang buat semua tu.
Like hello, they aren't your maid!
Nih paling pantang.
If my partner perangai camni lah dah lama kena fired. Membebel setahun pon tak cukuplah and kan ku campak pinggan tu balik kat dia.
Like i cares?
Kita penat-penat masak all sort of things.
Kalau pinggan dia guna pon tak basuh, baik makanan tu tabur atas meja terus.
Is you're ok with that.

Anak-anak pon patut dididik akan part basuh pinggan ini semua since kecik.
Memang nampak diorang akan main air or what, but in future.
Kita juga yang senang.
Sebab dah jadi habit.

And if korang gih visit rumah sesiapa. Basuhlah pinggan yang dah guna. Please, even diorang cakap tak payah ke apa.
If korang tahu seksanya kena basuh pinggan banyak-banyak tuh, korang fahamlah sendirik apa tuan rumah rasa.
I said the fact.
Lagi-lagi time raya season. Fuh, boleh bawak bergaduh la.

Basuh your own plate. That only took maybe five second not an hour.
Dan sabun basuh pinggan tu bukan racun berbahaya or korang allergic to it.
So, please again.


Memang pelik,
Kenapalah mereka nih tak ada rasa setitik kerajinan at least.
Bad attitude betul.
Rasa nak brainwashed otak satu-satu.
Tak boleh ke, tangan tu ringankan buat some kerja rumah.
Not jatuh standards pon.
Laki emak or wife korang sayang lebih adalah. Percayalah.

Bye!

Wednesday, February 22, 2017

Hapiz Birthday!

Masa tuh budak kecik mih celebrate beday dia.
Kemain siap belon bagai.
Siapa punya idea lah. Suka la depa nih.
Apiz. Dia nih muka jer suci, tapi gangsa sebab suka buli adik dia, Anas.
Anas not in pict sebab time nih dia tengah tidur.
Si kecik tu, kalau tengah tidur jangan kejut. Sebab dia susah nak tidur. Time malam lagilah.
Boleh siap layan bola denagn atuk dia sampai ko 11.30 malam.
Weiii...

Anyway, happy birthday apiz rambut pacak!
Wish you success in anything you do.
May Allah always bless us.
Aamin.

Tuesday, February 21, 2017

One kind of friends


Assalamualaikum.

In our life, mesti akan ada selit-selit one kind of friend yang menjadikan all the things itu masalah.
Even includes if you have a dinner anniversaries.
Not party.
And the problems obviously, nak pakai baju apa?
She will make this small things macam a big issues.
Rasa macam...

Hello.
Pakai ajelah baju apa pun, mix and match apa yang patut.
Asal sikit-sikit ikut tema.
And baju tu pentingnya dah tutup aurat.
Kept safe and comfortable.
Jalan.

Nanti tiba sana bukannya ada orang nak ngurat pon.
Ada pon diorang sama cuci mata.
And let the night goes.
You jugak yang akan merana dengan mekap semua. High heels bagai.
Jangan nak merungut sumpah seranah dah la.
If so, tinggal sengsorang.
Meroyanlah puas-puas.

And at the same time, i enjoying my dinner awesomely!

I know, ramai orang look me macam tak tahulah nak cakap lelaki ke perempuan.
Maybe it's part of me yang suka bersederhana and pick the simple one.

Tu belum kira yang bila bab bersiap, i'm faster than the guys duh.
Sebab i don't put make up on. I can't. Allergic bit.
And i likes flat shoes than heels.
I prefer no handbag.
Yeah. welcome to my life.
Hahahhaha...

Banyak lagi yang sebenarnya. Malas nak reveal lebih-lebih.

Berbalik pada kawan jenis camtu... sometimes pelik sangat cara diorang spend money.
Pada one night yang glamour but no benefit at all, to me.
Kata orang kita punya duit kita punya sukalah.
So, i pon tak lah nak komen banyak-banyak.
Just boleh cakap, just be yourself.
Like me.

So, because of this... my life is less drama.
And more easy.
= )

P/S: About that 10th dinner anniversaries. Nak pergi ke tak, tak tahulah. If so,maybe i will just pick up my old simple black dress.

Monday, February 20, 2017

Texas Chicken: honey butter biscuits

Assalamualaikum.


My friend said he really likes this honey butter biscuit.
Looks like a small bun but they called it biscuit.
I donno why.
So he give me one to try out.
And i said, why not.

It's smelt good and yummy.
And at the first bite, it's lovely.
Their sweetness is just nice.
After a few minutes. The softness inside make me so boring.
Overall, i finished it all.
But, i still prefer their crunchiness at the outside.

Because of this, i think why not they make it in a bit smaller portion they what they did.
Then, it's better.
Just my comments.
Not i said all this to my friends.
Later, he don't want to treat me again.
Huhuhuhuuu...

To Texas chicken company.
Never mind. Those chicken are still my fav!
= )

Tuesday, February 07, 2017

Home sweet home

I'm away for almost a week.
So, no post will be here until i'm back. Sorry.
My rules... if i'm at home. What i called truly home. No phone needed.
Because my life more interesting and awesome than all those internet!
Jeles dak. Hahahha...
Lots of things will happened. So why not I'm enjoy it. Kan.
Wait for my new update next week. Ok.
I will bring lots of pictures and stories.
I promise.
= )

Monday, February 06, 2017

Don't touch me

Assalamualaikum,

Mood, i hate everything.

I really can't understand why man likes to touch everything they see.
Officially, on certain women body part.
Not say something like sexual harassment, but more too... something likes...
I felt insecure.
and i  don't like it. Okeh.

Can you understood?
Can you get what i think?


This kind of man, 
I just want to punch them before i shout out both in his ears... 
Go away from my life, you freaking weird hobbits.

Please, respect us.
Like you respect your own partner, your wife, your sister, your mother.
Treat us well.
Joking around i'm ok, but beware of your own hands. 
No touching dudes.

And my focused not only them, but to other women also.
Some women like me, they don't like it and afraid with all this.
Some don't really care.

They like it, i think.

This kind of women,
If you think they don't mind, i mind about it behalf of them.
So go away gain you, hobbits.
Syuhh...

If you still makes a same habits.
Seriously, i will kill you.
I will kill you and cut your body into small pieces,
And throw it for sharks to eat it.
Try me...

For me, any intention... i'm the only one can touch you, but you never ever can touch me.
That's my rules and regulations.
Hehhehe...

Obey or not. You must follow that.
Take it or leave it.
Respect each others.
= )

Sunday, February 05, 2017

This is for us


Assalamualaikum.
When i found the picture above in some FB wall. I terus remember my own emak.
And i missed her so much.
And i want to say i love her.
And i want to say, millions thank you.

Picture ini bukan hanya merujuk untuk emakku.
Tapi for emak-emak yang lain juga.
Untuk bakal bergelar tittle ini.
Dan mereka yang pastinya suatu hari nanti bergelar, emak.
This is for you.
This is for us.

I'm not yet pregnant even married.
But i know how tired and stress being a mum.
So, when i looks at this.
I faham this will this may touch your feeling and reach your heart without a word.

For me to write what i feel about this, I can said, one fine day,
I will write again about mother part when i'm in your shoes.
Insyaallah.
With Allah plan.

I know is not sesuatu yang mudah to hold a mother title.
It's take a huge responsibilities and lots of promises.
Because you raise a human not an object.
You're truly a hero to me, to your husband especially.
Remember this.

I know those will makes your hormone changes. Bear with all morning sickness.
And also very berat month by months. 
How your wight gaining uncontrollable.

But after nine months, your mini cute faces.
Will fades it away.
Trust me.

Not gonna write a long story because i want to layan my perasaan how i missed my emak.
Can't wait to see her in two days!
= )

Saturday, February 04, 2017

Bubur dan sup ayam

Assalamualaikum.

A week on a soft diet not killing me duh.
Lagi rasa excited adalah sebab bubur and sup are my fav foods ever.
I can ate sup likes every year.
Sebab i like it so much.

If korang perasan, when makan luar.
I choose bihun sup mostly.
If really hungry, baru i choose rice.
But mostly sup.

Sup is the most easiest foods yang you can cooked.
Potong-potong. Campak-campak,
Boil kan dia sekejap.
And you're done.
Sedia untuk dihidang. Dan boleh dimakan.
Same goes to your bubur.

Even i on soft diet, kadang-kadang adalah mengelat sikit, makan jugak makanan lain.
Tapi in small quantities.
Tapi kena bear dengan side effect la.
Walaupun on meds.
Hahhahhha...
Padan muka.

Pray when i'm going back in few days, dah tak perlu on soft diet sebab dah cukup-cukup a week.
Please la kan.
Agar semuanya ok.
Aamin.

Nanti bleh melantak my emak punya foods.
Even i know, i sendirik yang akan kena be in the kitchen.
But, one dish from my emak. Special for me.
Tak salahkan.... Hehhehhe...


Love you ma!
= )

Friday, February 03, 2017

Jumaat dan Jubah

Assalamualaikum.
Happy friday semua.

Memang setiap hari jumaat selalunya, I promised to myself untuk wore something yang alim.
Means untuk baju yang lebih dan lebih menutup auratnya.
Tujuannya adalah bagi menghormati hari tersebut. I practiced this since last year.
Disebabkan ini, kadang kala boleh jadik hari lain pon pakai gak.
Sebab rasa more comfortable.
Good.
= )

Biasanya i pick jubah. Tapi di sebabkan my jubah pon tak la banyak mana.
Ada yang dah bagi orang. Sebab lawa sangat...
Ada tu koyak sikit sebab streka steam panas beno. Huhuhuu...
Then sometimes, maybe baju kurung types boleh gak.
Ikut suka lah.

So cerita pasal jubah. Ada part yang geram nak share.
One day, hari jumaat. I'm in my black jubah.
That jubah is from my friend at Arab.
She bought it for me. Dah ada post pasal jubah tu kat blog ni dulu.
Kalau rajin, boleh revised.
Hahaha...

After go to news shop dapatkan bread untuk breakfast.
I go thumb id, terserempak pulak with my colleague.
So, i just said hai and naik tangga la ke our department.
Then dia follow me. 

Before my first step kat tangga. Boleh dia cakap one word yang rasa nak tumbuk jer.
"Ingatkan nenek mana tegur tadi."

Faster i step back, and toleh belakang. And i get him.
And sambil pinch dia, i said, "can you say it again?"
Even I may looks alim, but doesn't mean I can't kick you dude.
He just keep quite sambil sebelah kaki dah kat luar pintu kecemasan.
Sigh.

Then, i tried to calm myself and quickly naik tangga.
Sambil tu membebel.

Macam mana tak membebel, sebab he always be my mood spoiler.
Geram betul.
Apa agaknya praise a bit kena bayar cukai ke apa?
Non sense.

Even caption nih setuju with me. 

Berbalik pada jumaat dan jubah. I think i need collect more for this collection duh.
Yeah.
Nak beli online tu senang. But nak carik yang comfortable susah.
Sebab tu my jubah all limited.
Yang tak potong bawah dia, yang meleret, banyak.
Hahhahaa...tu satu hal lagi.

Bab baju meleret nih bukan jubah je, kebanyakan my dress and long skirt sort of.
Semua gaya nih.
Semua bnayak nak kena potong.
Tapi as long boleh cover part lipat melipat tuh.
I can bear it lagi.
Tapi bila jubah and dress tak potong, susah gila nak cover.

Anyway, happy jumaat again guys.

Thursday, February 02, 2017

Best ke jadi perempuan?

Assalamualaikum.

If you ask me a question, best ke jadi perempuan?
Secara kasarnya, i prefer jadik lelaki.
Or setidaknya at least i have a son in future. Aamin.

Kerana jadi lelaki itu sifatnya kuat. Kepimpinan.
Nabi Muhammad itu lelaki.
Para Nabian juga daripada golongan lelaki.
Mereka penuh tanggungjawab in the same time looks freely. And calm.

Lelaki itu boleh menunaikan haji dan umrah tanpa mahram.
Mereka juga dirai ke masjid tanpa banyak dalil menghalang.
Hak mereka juga lebih dipelihara walau banyak disalah guna kuasa.

Lelaki punyai sembilan akal dan satu nafsu.
Jika ianya digunakan sebaiknya, dia terlihat sangat sempurna.

Aurat juga pusat hingga lutut. Lagi best.
Pastu bab nak style mix and match... seluar dengan shirt jer.
Keterampilan pulak, to me, cut rambut bagi smart. Pakaian kemas. Tambah satu cap. Tip top. 
Nak travel lagi senang, tak payah pack telekung bagai.
Make up pon tak payah. Yer ke?

Then, bab memasak. Pandai masak, bonus sepuluh point nak ngurat mak mertua.

Tapi pelik, kenapa ada lagi segelintir yang mahu jadik perempuan?
Lagi-lagi bab gay semua.
MasyaAllah.

But, berdasarkan apa yang tertulis kat atas. Secara indeed, I prefer me as a perempuan.
What me is me.
Cool in her way.


Even tak mampu menjadi pemimpin, boleh menjadi pembantu pemimpin.
Pun tak pe.
Lagi best, part jadik role model for anak sendiri one day.
The real president is born.
Hahhahah...

I still have my parents untuk ajak gi umrah or haji.
While i know my prince charming is still stuck at level 50 of his own mind.
Dengan ini, boleh berbakti lebih pada orang tua sendirik, are the awesome feeling.
Hak anak pada keluarganya.
We're cool this way.

Even jugak perempuan hanya ada satu akal dan sembilan nafsu.
I think my nafsu all are still under controlled.
Trust me.

Mengenai aurat pulak, the more expose, lagi more rasa tak confident dengan diri sendrik.
Yelah, sedar. Bukan perfect mana pon.
Nampak tulang belulang adalah lagi.
Hahahahha...
Kang orang ingat mumia mana tengah jalan tuh. Better cover, and pakai baju longgar-longgar.
Selesa!

Mix and match memang my fav. So, tak jadik masalah. Jimat sangat.
And i'm also not on any make up regularly.
We're the same guys.
No worries.

Telekung memang kena pack. If berat ke apa. Boleh share tolong bawak kan?
Tak sayang kita ke?
Sambil buat muka cute, big eyes blinking.

Hal masak-masak nih. Even tak pro mana. Boleh la hidup anak orang kalau nak bela.
Lagipon, apa guna food delivery zaman sekarang nih.
Guna lah alasan, sesekali cuba ubah selera.
Trick kena pandai cover lah.
And tak boleh guna selalu.
Oh-kay.

Paling great tentang perempuan adalah mereka ini golongan yang melahirkan anak.
Ini mungkin sebab kenapa golongan lelaki nak jadik perempuan.
Perhaps.
Nak rasa pregnant tu camna. Bawak baby nine months.
Melahirkan, yer ke?
Hahhahha...

I love be a perempuan. Best!
Appreciate yourself too, mates.

Wednesday, February 01, 2017

Makes us cool again

Assalamualakum.

Ini adalah my rancangan.
When i'm on my leave. Mid of Febuary.
Randomly a week.
Yang mana, I plans untuk do some charity project at my own place.
Includes sekali my own family members.

If here, at KL i only used behalf on my family.
But nanti. bila masanya tiba.
I want to use, here, me and my family.
Together kami pakat-pakat kutip pahala bersama.
Yeah!
Makes us cool again.


I have variety of plans... Sama ada untuk bagi community makan free or spending a day with them.
Or just freely mingle around with them.
I donno.
A week nampak lama. Tapi nak plan pon lama gak.
Hopefully everything going well.
I will update later after done.
Also all the pictures. Even though i don't like takes a pictures.
Tunggu ok.

And with all these, I want to do it with the kids.
Cik Ziqa, Apiz and Anas.
I want to see all their cute happy face again.
Wash all the sadness i heard.
Spent the great moments with them too.
Besides all the person i know at my place.

Spread the peace and love!
= )