THE AUTHOR

My photo

Assalamualaikum and hello, o awesome readers!

I guess I'm pretty cool person. I likes be positive, helping others, writing and exploring.  Also a fan of happy ending. Even life is too serious as it is. This blog i called as my second heart. Everything with Allah blessing, i'll share those awesome moments in my life. Overall i think is a lot about my family. 'Cause i love them....LOL.

Thanks for all your support! It means a lot. Anyway, welcome to my life.

Saturday, March 26, 2016

Tips memasak nasi goreng.

Assalamualaikum,

Hari sabtu yang lepas, 
aku in good mood untuk masak nasi goreng in my own style di tempat kerja.
Hehehhe...
Masa untuk tujukkan skill memasak, der.
'Cause rasa macam dah lama tak buat benda nih sebab kes melimpah-ruah di ladang gandum.
Even hari tuh aku terikat kes pada kol 7.30 pagi.

Disebabkan itu, 
Awal pagi after subuh aku kemas my own kerja apa yang patut and start 06.30 aku start potong sayur and ayam.
Rasa macam role emak aku dulu-dulu kena siapkan breakfast sebelum ayah aku gi kerja and anak-anak dia gi sekolah.
Touching!

So, i did it.
On time, before kes start. Aku dah siap hidang.
Hahhaha...
Good job.
And Alhamdulillah. Nothing wasted.
Dan komen balas sangat memberangsangkan.

Nasi goreng nih ada macam-macam.
Nasi goreng kampung.
Nasi goreng cina.
Nasi goreng special.
Nasi goreng seafood...bla...bla...bla..

Tapi sebenarnya asalnya adalah...
Sebenarnya korang boleh pikir sendirik.
Ianya simple.
Ada bawang, ada lada sikit.
Ada nasi..
Jadik jer.


Bonus lagi bila bab ada sayur macam-macam warna, ikan bilis or ayam, or any fishcake, bebola.
Bonus nih la yang jadikan nasi goreng kau masuk dalam kategori mana.
Whatever la kan.

Bab patinya.
Tumbuk or blend or hiris bawang... ikut suka.
Janji ko tumis.
And tambah garam ikut kuantitinya.

Best resepi aku boleh bagi, 
Bawang merah + lada ikut kepedasan + ikan bilis.
Tumbuk.
Ini my emak punya resepi turun temurun.
Best sampai sekarang.

Belacan, aku suka if benda nih letak dalam nasi goreng.
Ikut suka la if korang letak dak.
Ada, letaklah.
Kalau tak de... tak mati pon.

Bila menumis nih, 
If ada orang bersin sekali dua tuh..
Namanya masakan kau confirm sedap lah.
Kalo ada yang bersin non stop, ko soh dia dok luar rumah.
Kang ada sesak nafas.

Bila bahan menumis agak-agak masak sikit.
Tengok if ayam dadu ko tak masak, boleh masuk time nih.
If ayam ko jenis dah siap masak. Masuk last nanti.
And,
Ko masukkan lah sayur yang keras and lambat masak.
Cam carrot, batang sawi, or kacang hijau tuh,
Then tiga minit pastu, masukkan lah nasi.

Nasi.
Nasi, ada cakap malam tuh masak nasi and simpan semalaman dalam peti ais. 
Cantik deraiannya nanti.
Katanya lah.
Ni kalo aku rajin, aku buat la tip senonet nih.
Tapi biasanya, jaraaang.

Aku tak kesah pon.
Sebab aku just pastikan masa before hidang, nasi ko melompat-lompat dalam kuali.
Bukan semua nasi ko melompat okay,
Sebutir dua.
Kalo semua, aku pon terlompat kuar dapor.
Hhehehe....

Selain itu, untuk bab nasi jugak.
Pastikan yang ketul-ketul tuh silalah deraikan pakai sudu or senduk.
Biar cantik dimakan.
Aku ingat dulu-dulu, if ketul-ketul sebesar gula-gula pon aku asingkan,
Tak rata nih.
Best komentar, tapi aku tak cakap kat mak  aku ala.
Mau ditempelengnya aku.

And akhir sekali,
Boleh la masuk bahan-bahan ringan.
Cam sayur daun-daun or ayam siap goreng. Or anything ko nak campak.

Telur.
Aku suka if korang buat telur dadar and hiris halus-halus time dia cool down.
Ada gak suka masukkan dalam nasi goreng time last-last.
Tu boleh kira gak.

Siap.
Gituh.
Ok bye!

Friday, March 25, 2016

Art: Hari Kraf Kebangsaan 2016

Assalamualaikum.

Pada antara 24 Febuary hingga 06 Mac 2016 yang lepas, kawan tempat kerja aku ada ajak pergi sini.
Diorang sangat enjoy layan untuk buat inai.
So, one day... tak banyak case...
Aku berkesempatan pergi sini.
Selain teman kawan aku nak wat inai katanya.
So at the first time gih, aku kata aktiviti camni sangat awesome.

Memang aku suka yang homemade nih.
Apa-apa homemade aku rasa benda tuh hasil ketelitian dan with love.
Hehhehe...
So, masa aku tengok diorang remodeling besi, hasil daripada orang tempatan kita.
Aku cam, Wow!
Good job.

Pastu, aku masuk one big canopy yang ada hasil seni daripada setiap daerah.
Mostly yang aku perasan, more pada pantai Timur.
Memang awesome and harga dia not bad.
Just nice dengan keteguhan kayu dan kesempurnaan benda itu.
Aku gak sempat try main gasing.
Lama gila tak main.
Tapi dua tiga try tak menjadi pusingan dia.
Pastu aku fed up.

Masuk dalam lagi, dah bab more pada pempuan.
Diorang start jual batik, songket pada harga yang nangis tengok.
Cecah reriban.
Aku nih if reriban hanya pada baju, aku boleh kagumi jek la.
Nak beli tuh... maybe not in my list ever and ever.
Sorry.

That's my first time aku gih la.
Untuk yang second time aku gih, bit petang. Around 6pm.
Orang boleh gak ramainya.
Aku skip bab canopy besar dan orang jual baju-baju punya sebab not so interested anymore.
So, aku sempat makan eskrim sambil round-round carik part yang best daripada ini.
And,
Dah aku jumpa this kedai yang jual bab-bab lukis tepi corner.
Terus aku stop and balek-balek.
Dan aku telah memebeli this batik colouring fun things.
Just Rm 20.00 only.

Itu rupa asalnya, dan cam bease warna basic dia bagi adalah...merah, biru, kuning dan itam. Provided also satu berus Cina dan tempat bancuh colour. Tak payah letak air sebab dia memang watery oily pon. So, let it be. Just mix and match ikut kepakaran!
My result.
; )
And after pilih-pilih, diaorang said yang ada line untuk try makanan tempatan.
Dan bila bab makan-makan nih tak boleh lepas la kan.
Terus kami wat aksi jalan laju.
Cover, cover.
And jumpa...

Aku try laksa Kedah. Sedap, Rm 3.00 only...
Tapi aku lupa nak bayar air sirap kedai sebelah.
Aku enjoy-enjoy makan, air tak bayar... aku harap mak cik tuh halalkanlah.
Amin.

And sempat try wajik.
Lagi penderam kuih. Sebab kurang minat, makan sikit jek la.
Tengah-tengah makan, kawan aku cakap ada tempat lagi satu yang lagi happening.
Kami pon gi sana plak.
Sebab kan perut penuh, aku just makan keropok lekor dan air sahaja.
Magrib pon dah ujung waktu,
Time untuk beransur....
So, gitulah ceritanya.

Untuk aku, pendapat untuk event ginih.. aku sokong bab yang sedia ada.
Tapi aku more sokong untuk aktivi yang kedai aku beli art canvas batik tuh diperluaskan lagi.
More kan lagi benda-benda gituh.
Sebab tuh lagi kita more participate daripada participate beli baju beeriban tuh.
Harga pon not bad.
...Tetiba rasa rugi lak beli satu jek.
Ehem-ehem.
Bye!

Monday, March 21, 2016

Meet my brother.

Assalamualaikum.

This post not gonna shame me or my family member.
If they feel so, i'm sorry.
But i hope this stories will be benefit in some person who in the same situation or dilemma.
That when you believe there is your end... just believe,
Someone still need you in their life.

Meet my brother.
The only younger brother i have.
A year gap between us.
Brother that i'm not proud of.
And i hate him so much!
Very much.

I don't care about him.
I don't like talk to him, and his existences is pisses me off.

Everything started when we're at high school.
We're not became closed as before,
I understood,
As maturity drag along.
Later... his grade start to drop dramatically.
And mainly be influences by bad friends, i can said.
And, whatever my brother done.
It's all wrong.

Not attend class as scheduling.
Caught smoking in school area.
Involved in fighting.
Not be home as he should be.
Everything seems so normal to him.
Which i wish he just made up for seeking attention.
But no,he did it with emotionless.

I'm the one felt insecure,
When, my personality as a good students be questioning for five years.
How can the sister is so naive but the brother look like one of devil gang?

I cried.
I felt shame though.
I felt they think that my family is not perfect,
And wonderfully,
I swear he didn't freaking care about this.

My parents gave him every opportunity they could.
Like others sibling, we all be praise as same as principle, you know what you're supposed to do.
They trained us to be independent.
'Cause this is how you control the eight up-growing kids.
Everyone okay with it but not him.

He turn the other way round.
I'm not proud of it, brother.

Later, when everyone continued study. He the one not grab it.
As his bad results.
Serve him right!

And not by that, his behavior became worsen.
My home looks like hotel to him.
My 'ayah' madness and my 'emak' tears...  not affect him a bit.
And the top of it is when my father received a called from police station.
What a great-life-story-of-my-brother-gonna-make.
Not once but a lot.
Until my 'ayah' give up.
I'm not blame him.
This is what i called as nightmare in parenting.

Two years we not care about him.
As he also not care about us.
Even when celebration of Hari Raya (Eid day)...
We treat like he not one of our family.
That only we did to make a perfect family.
Smile for everyone.

As the years past, only one person by his side.
My 'emak'
She given advise by advise, hope by hope.
Even he replied with his great cold shoulder.
What a rude!

He is ill.
I really wants to punch him in the face and kill him.
Or let him ended with those AIDS, or whatever.
He doesn't deserve space in this world.
I don't know what he searching in his life.
To insult us?
If so, just open the table and tell us want we can do to change that!
Please.

Until one moments, we can't pretend anymore.
My sister force him to retake the exam.
Twice!
We support him.
We spent money for him.
And then applied to college.
And i think we did it.
Yeah, we did it!
Even i know he hated us.

The three months after orientation, when he come back.
My mother saw he pray.
Do his homework.
Homework he not even used to when he in high school.
And we spread this good news.
Alhamdulillah.

I wish i could go back home and give him a real hug, that i will cried later on.
Showing how happy i'm he's change for his own good.
...
Oh well, lots of people make some mistakes growing up.
Me too.
Bad influence is everywhere, you can be friends with it.
Enjoy it... but if you can't take it.
Please drop and leave it.


When you serve Allah, helping your brother is not a burden... It's an honor.
How many your heart hurts.
Tears by tears.
The everyday du'a.
Believe it, they will a little hope.

My brother what i can said as a 'black-sheep' in my family,
and now he's my favorite person ever.
He show how hard he trying to take a first steps.
And i hope my family member will give forgiveness and let him move on.

Go brother go.
Make me proud of you once.
You can do it.
Insyaallah.

Inspire them, inspire this world.
Even you're not so handsome though.
: )



Sunday, March 20, 2016

Si Peah demam.

Da!
Ni la budak yang demam tuh.
Dia kena balut dengan kain batik...mumia batik!

Muka hepi semacam tapi demam sebenarnya.
Aku yang tengok pix pon naik bipolar.

Anyway, get well soon dear.
Miss you badly.

Friday, March 18, 2016

Panas

Assalamualaikum.

Sekarang nih negara kita mengalami musim panas.
Tapi,
Nih bukan summer time atau apa ok... tapi ni suhu kepanasan yang berbahaya.
Hingga suhunya mencecah 40 degree!
Dok dalam bilik yang penuh aircond  pon kekadang masih terasa bahangnya.

Some ada jugak dah kena strok haba.
Huh,

So, hati-hati semua.
Banyakkan minum air untuk elak dehydrate.
Banyakkan aktiviti indoors.
And if rasa kena keluar jugak... pastikan ada payung and water bottle stand by.
: )

Si baby Anas dan Ziqa pon kena demam.
Si Apiz dah demam dulu before diorang.
Budak-budak lagilah senang kena demam, kan.
And, dengar-dengar....
Si Peah pon demam jugak katanya.
Haish.

Nasib baik sekarang cuti sekolah.
So, boleh hadkan aktiviti mereka.
Hahhaha.
Mesti cuti sekolah kali ini memboringkan!

Anyway,
Bila bab stay indoors... aku memang suka.
Tarik bantal in one corner, and cer try tutup mata.
Disitu kita akan jumpa kedamaian.
Hhahahha.
Damailah sangat kannn...