THE AUTHOR

My photo

Assalamualaikum and hello, o awesome readers!

I guess I'm pretty cool person. I likes be positive, helping others, writing and exploring.  Also a fan of happy ending. Even life is too serious as it is. This blog i called as my second heart. Everything with Allah blessing, i'll share those awesome moments in my life. Overall i think is a lot about my family. 'Cause i love them....LOL.

Thanks for all your support! It means a lot. Anyway, welcome to my life.

Thursday, May 29, 2014

Dia Dan sikap pemarah

Assalamualaikum,


Today aku nak story pasal tajuk "pemarah"... versi spesial untuk siapa yang suka marah, manusia amarahnya yang tinggi menjinjing pokok kelapa. Not mistaken pasal selipar jepun pun boleh asap keluar kepala. Hah, manusia jenis ini.

Even you? hope not.

Pergh. Muka berkerut sejuta, tangan layang sana-layang sini... suara sekali keluar macam naga sembur api maraknya... try imagine! 

Aku out. Coz aku memang pantang and tak suka hadap situation macam nih. Kenapa perlu marah-marah? Chillax, dunia belum kiamat okay. 

To me, they should attend anger management course. Full term. Kalau sub, tak jalan. Seriously, bahaya and boleh membawa maut pada mereka disekelilingnya. Believe it or not. 

Abuse if stress too much, baling benda tajam, and jika tak tercedera sesiapa-maybe diri sendiri. Uncontrollable?
...............

Kalau aku,
Can I slap you with my bare hand?
Bagi bergegar sikit otak dia.
End case.

If camne pulak kalau aku marah?
Silence treatment. Aku take a long breath and do my own task until finish. And go far and far away from that place. If possible. *And don't talk to me right now. Give me space... 

Like that...

Wednesday, May 28, 2014

Cara-cara potong kuku ikut sunnah Nabi

Assalamualaikum, 
Okay, saper yang tak pernah potong kuku?
Sila potong tangan... 

Yeah and i'm not joking. 

Cutting or clipping kuku nampak macam simple things tapi ada banyak perolahan behind it. 
And we as muslim/ muslimah patut tahu what's going on.

P/s: Ini adalah gambaran yang aku dapat masa googling. 


Then, aku still on surfing for better information. 
Why? 
Sebab aku tak puas hati. Ada huraian cakap gini, ada yang ghoyak gitu. Lost. Pick that, pick this and too much arguing. 

And aku juga ada baca: wrote there that gambar atas adalah fake! Seriously....  
and he said yang bukan ikut turutan begitu but islam mengajar kita for starting anything from right side. Hurm...

....Okay....

But,
Lastly, aku ada ini (pix below) for good understood.
Aku sendiri nak explain lebih pun bukannya so perfect, so why not you all read it by your own. 


***even potong kuku looks like makan kuaci sambil tengok Tv but bila kita memahaminya it's more than that!***

Monday, May 26, 2014

Kenapa aku tak balas mesej/call?

Assalamualaikum,

"Kenapa aku tak balas any mesej/call?"

Most question yang aku dapat every day/month even per years... and sebab malas nak ulang ayat yang sama, aku harap diorang baca ini dan don't asking me about that stupid question ever.
Understood!
(Tak marah, tapi annoying you know)

But, if benda itu penting sangat-sangatlah tersangat, aku balas okay. Except speacil case: My family.
Family lain... anytime i feel free to answer. Cannot judge it. 

If i got a missed call? 
Sometimes... aku akan call back, Sometimes, not. When your luck comes.

Mesej?
By What'sapp or any social app... if sempat aku akan responsed as soon as possible. But aku actually sempat baca but tak sempat type and press send icon. Who's know.. Jangan marah...

My reason if ada yang tak puas hati:
First-main reason adalah kerana aku MALAS.
Full stop.
Terus terang... Hahahaaa, :) make it clear,  even hairan tahap cipan pun don't ever asked me why. Cause aku sendiri pun tak tahu kenapa. *Wink.
Next please.

Second-iPhone auto correct. Ini dah banyak Kali aku kena. And for that, aku kena wrote 2/3 same word yang tetap sama until aku dapat send the real word. Seriously? Yeah, and korang harus percayai itu. After that aku akan tulis bawah dia, "sorry, I'm just wake up." 

"STUPID auto correct"

Third-Talian di hospital not good enough. Bila masuk department tuh macam lost dengan dunia luar, Ececeee, gitulah. So, on certain place like pantry for example baru tahu yang, "you got sixtymessages and thousand missed calls."

Forth-aku tahu if aku send mesej, that person will continue send me back until aku rasa... Can I just call you? Aku suka kol cause you can heard he/she voice, a truth mesej, Smart action by a smart person. Dan tamatkan secepat mungkin. Senang... Hurm, relax nyer... 

So,
Itu adalah antara sebab aku boleh explain.
See you. 

Saturday, May 24, 2014

Wedding: Moment-o si pengantin

“Is it a risk to love?
What if it doesn’t work out?
… Ah, what if it does.”

















"Selamat pengantin baru kepada semua, moga diberkati-Nya dan kekal hingga akhir hayat. Amin."

Wednesday, May 14, 2014

Wedding: Bridesmaid si pengantin .

“If you want to get together, then you have to-get-her…”


Kalau kita pergi kenduri kahwin kan, selain si pengantin yang memang dah di cop orang. 
Ada jugak menjeling-jeling mata pada bridesmaid… kah-kah-kah… 
Time tu la, malu-malu gajah! Auwww…. 
Pelempang satu nak?




Bye bebeh...

Sunday, May 04, 2014

Wedding: Baju si pengantin .

“He’s not your prince charming if he doesn’t make sure that you’re his princess.”

Congratulation buat saper-saper yang bakal pegang title ‘wife’!
Yuhuuu…
Aku yang lebih-lebih pulak.

But then, aku ingin menambahkan lagi keterujaan korang dengan special post yang banyak beautiful picture… sesuai kau Jah!

"ni jenis yang simple, i like"
"semua aku suka...aku tahu korang suka gak, tak yah cakap pon aku tahu"
"pelbagai pilihan"

"murah-murah...pilih-pilih"

"vintage in da house"

"perincian yang superb"

"auww... sweet"

"princess and their moment"

"anne hathaway masa wedding dia"

"ni aku jumpa kat salah satu blog...and lov her style"

"model"

"hanna touma design"

"i like this one too...help"

"aku suka-aku post"

"grace kelly's wedding-leh jadi inspiration"

"ni...tak kan tak kenal kot..."

Terbang-terbang melayang.

Caption the difference.
Assalamualaikum. 

So... Today is a happy day.
And i like to post something.
My lunch time be replace by something good, 'cause i'm fasting today.
Then, what interesting topic?

Oh,
I see someone bring food from home.
Bekal?
Same routine with me.
FYI, since i'm working here... i like bring my own food.
Nothing major, just a simple dish.

Most likely, i will cook chicken or fish with some vegetables.
And rice.
Complete set!
Makan luar?
Sometimes if i'm too lazy to cook.
Or when my mood and my money in good condition.
Hahhahah....

Friday, May 02, 2014

End of tiring day...

Assalamualaikum,

Bismillahirrahmanirrahim...
Ucapan yang indah sebagai permulaan hari ini. Today, such a long journey untuk orang yang tak ada kereta like me. So lets check it out how aku pusing-pusing satu KL (like orang gila) sebelum balik Johor. 

Untuk lebih pemahaman, aku tidak menggunakan GPS macam orang tuuu kan but I used my personal Peta! Yeah, kan aku dah cakap... Dok KL ni mesti wajib ada map ni dalam phone picture folder. Nice tag to myself. Trimas atas pujian diri sendiri. 

Fisrtly,
Aku gerak daripada Kepong sampai KL Crntral sebelum meneruskan perjalanan ke Ampang park. And settle medical check up, aku naik teksi semula ke tempat asal. 

Untuk next trip, aku daripada Ampang park ke KL Central (like my first perjalanan). Sampai sini dah relax sikit coz aku hanya perlu naik ERL ke Putrajaya. Sampai sana, aku naik my sister car and we together balik Johor. 

End of tiring day. 

Aku juga ingin melahirkan rasa bangga kerana dapat menggunakan perkhidmatan awam sehabis-habis baik. Dan aku rasa, orang ramai patutnya vote me as a adventures survivor who alive in using public transport!



Joking!