THE AUTHOR

My photo

Assalamualaikum and hello, o awesome readers!

I guess I'm pretty cool person. I likes be positive, helping others, writing and exploring.  Also a fan of happy ending. Even life is too serious as it is. This blog i called as my second heart. Everything with Allah blessing, i'll share those awesome moments in my life. Overall i think is a lot about my family. 'Cause i love them....LOL.

Thanks for all your support! It means a lot. Anyway, welcome to my life.

Wednesday, January 22, 2014

Andai engkau seorang perantau

Assalamualaikum,


*Benda yang aku nak coret kat bawah ni mungkin (sebetulnya) menyentuh serba-sikit tentang ke-sensitif-ian seseorang Polis (sorry to say). But inilah fakta yang berlaku... bukan kepada aku but to salah seorang of our foreign cleaner (housekeeping).

This incident happen masa aku tengah siap-siap nak balik rumah, habis shift (office hour). Then, aku terdengar yang 'that' housekeeping ada pinjam duit antara kami (op kos, yang si peminjam seorang yang memulangkan balik wet yang dipinjam-kawan aku cakap la). So far, diorang tak pernah pinjam lagi kat aku. Mungkin diorang faham yang muka aku ni bukan jenis cetak wang.

Boom, memang obviously semua cam nampak terkezut la... Kenapa? coz ada certain yang cakap, 'Eh, bukan isnin masa tu akak..... ni dah bagi ke?' jeng...jeng...jeng...

So, maka terbongkarlah satu riwayat yang:
Diorang kena 'paw'-Polis kita mengambil duit mereka... OH, MY Goat!!!
Aku dulu ada gak dengar-dengar, but hopefully benda ini dah pupus. Reality? aku hanya boleh geleng kepala. Too bad. Tapi dalam hati, aku kesian kat diorang sebenarnya.

Just imagine yang parents (ayah/emak) korang: yang korang sanjung... rindu... hormat dan sayang... bergadai nyawa kat luar negara demi mencari rezeki. Pastu kerja ala-ala cleaner. Yang memang rendah gila darjatnya. Aku tahu susah gak nak bayangkan sebab Malaysia ada melimpah kerja kosong...buat apa nak gi negara orang?! So, tak payah risau... just tukar cerita yang mak ayah korang kerja pencuci pinggan dekat kedai makan?
Imagine jelah, jangan banyak songgel.

 

Tak boleh?
That's why korang tak memahami mereka. Berlagak! Korang yang jenis tak paham kemanusiaan sesama insan ini adalah penyumbang kepada masalah ini.

For me. Aku selalu imagine yang:
Dia lelaki. Dia ada keluarga. Dan dia ada isteri juga anak.
Dia datang ke malaysia... bekerja sebagai seorang pencuci.
Dia bagus dalam bekerja, even rasa menyampah pun ada.
Tapi bila dia pulang ke tanah air. Dialah suami, bapa yang disanjung keluarga.
Walaupun...anak mana yang sanggup tengok bapa dia adalah hanya seorang pencuci!

Kita hidup kat dunia Allah hanya sementara... rezeki halal ada dimana-mana. Dia berusaha dengan titik peluh (even lunch hanya makan kari kosong dengan nasi) , yang korang sedap-sedap ambil/'paw'... apa kes?
Pastu bagi anak bini makan?
Well done! Jadi darah daging. What a greatest dad  title yang korang pegang!
Ingatlah, what goes around may come around. Kalau bukan dekat dunia, tunggulah kat akhirat.

p/s: Kepada kawan-kawan aku yang aku 'paw' duitnya sehinggit dua sebab nak derma untuk anak-anak yatim dekat pasar malam... nasihat aku, memberi itu lebih baik daripada menerima. Heheheh... sowwy! Even rasa nak debuk sekali coz sanggp panggil aku Robbin Hood. Such a nice name.

Tuesday, January 07, 2014

Aku sakit gigi

Assalamualaikum,

Aku tak tahhu sakit nak bersalin tu macam mana,
'cause i not yet in that situation.
But,
What the...
Bila kita sakit gigi.

Masyaallah.
Sakit gigi is the most yang sangat tak cool.
Your face macam baru lepas kena wrestling!
Your jaw rasa stiff.
Your gum bengkak.
Huhuhu.

And there, my wisdom tooth baru nak tumbuh.
Disebabkan rasa tersangat *&(*90@W#!*&(,
maka aku pegilah goggling... dan okay.
Aku jumpa ini:

"Gigi bongsu adlah gigi geraham ketiga yang muncul pada usia sekitar 18-30 tahun."
Uhum...
No commnet,
Just on meds to relieve this.

Allah, kesakitan itu penghapus dosa kecil.
Amin.
Cayo!


Saturday, January 04, 2014

Resepi: Kek coklat kukus/ moist chocolate cake

Assalamualaikum,
dan salam sejahtera.

Okay, actually ini adalah first time aku buat cake!
Serius...okay.

And Alhamdulillah... menjadi tip-top-superb.
So sekarang addicted gila nak do next cake.
Aceceh la kan.
Teruja amat...

Op kos aku ingat buat kek ini susah.
Rupa-rupanya,  moist choc cake ini tak adalah susah mana.
Lelagi kalau korang ada mixer.
Just beli bahan, and sanggup korban one hour kat dapur.

Ready?
Aku bagi gambar untuk bahan-bahan:


Memula, aku cadangkan korang prepared tepung dia dulu. Sukatannya adalah:
-1 cup cocoa powder... ayak. Beli jenama Von Houtan, sebab? Cocoa powder dia berkualiti tinggi sejak zaman-berzaman. And nice taste.
-2 cup tepung gandum... ayak.
-1 tea spoon baking powder... ayak.
-1 tea spoon soda bicarbonate... ayak.
Then, gaul-gaul pakai sudu bagi sebati. Pastu biar dok jauh-jauh and do next step.

Amik periuk kecil dan... 1 1/2 Cup sugar(gula) yang dikisar dan ayak sekali. Bersama ia adalah... Butter 3/4. Letak atas api dan bagi cair cikit. then sambung dengan mixer (pukul) bagi kembang. Menurut aku punyer experiment, antara tak cairkan dulu and cairkan butter. Cairkan butter dia punyer cake lagi moister and cantik warnanya!

And my emak punya style. Putarkan putih telur and gula. Then baru kuning telur and butter. Itu my emak punye style. Aku? Mana-mana aku layan jek.
Hohooo.
Asal menjadi.

Bila dah kembang, masukkan:
-1 tea spoon essen vanilla.
-4 eggs (telur), kuning ke putih campur dan mixer sampai kembang terus.

Then climaxnya (time nih boleh lari kejap panaskan penggukus before start), masukkan tepung yang korang dah prepared awal-awal tadi.
Letak sikit-sikit.
Slowly okay.
Rasa dah puas hati akan kesebatiannya. Amik senduk kayu or pemukul or mixer pun bolehlah. Tuang 1 cup of chocolate milk yang dalam kotak.

Guna kotak kecik yang sehinggit lebih tu pun okay jek. Tuang sikit-sikit yer.
For last, kita gaul sendiri guna pemukul, sebab nak rasa acuan kita tu lembut ke idak.
Kalau rasa berat, letak sikit susu choc tu, tapi jangan sampai lembik gila la kan.
Then siap!

Loyang tu letak lebihan butter, jangan letak tepung tahu! Tak cantik tepi kek hang ti. Cayalah cakap den.
Then, tuang acuan.
Cover dengan aluminium wrapper.
Sebab? tak nak air wap menitis atas dia yang boleh menyebabkan kek hang jadi hampeh/ tak gojes atas dia.
Kalau tak nak wrapper dengan aluminium, guna tuala cover penutup.
Salah satu suggestion/ cara lain.


Steam/ kukus sampai 40-50 minit.
Api tak kecik tak beso. To me, aku kukus sampai 30 minit. pastu aku bukak aluminium-ini bilamana, atas cake atas dah aku tengok ada bentuknya.
Kalau belum ,tungggu sepoloh minit. then baru bukak aluminium.
Why? coz aku nak bagi dia naik secara semula jadi.
Air wap aku ignore coz atas dia dah kebal.

Bila dah masak, cocok dengan garpu ke sudu tengok ada tak kek dalam yang tak masak.
Yakin tak ada, keluarkan terus letak atas tungku.
Sebab kita nak guna air yang menggelegak bawah dia untuk topping atas cake.


Amik periuk, tuang air menggelegak tu secara cermat.
Agak-agak kurang, pandai-pandai tambah air. Pastu cover dengan kuali.
Yang pastinya menutup keseluruhan periuk. Inilah yang dinamakan perfecto double boiling. Letak 1 Chocolate bar, cairkan seluruhnya.
Then, letak susu kreamer lemak... ini depends on korang punya kecairan yang disukai.
Setengah pun okay. Akhir, 1 spoon of oil. Minyak masak yang original.
Ini untuk bagi shining like a diamond.

Tuang atas cake! And sedia dihidang ikut suka.
Tu jek la. Mekasih.