THE AUTHOR

My photo

Assalamualaikum and hello, o awesome readers!

I guess I'm pretty cool person. I likes be positive, helping others, writing and exploring.  Also a fan of happy ending. Even life is too serious as it is. This blog i called as my second heart. Everything with Allah blessing, i'll share those awesome moments in my life. Overall i think is a lot about my family. 'Cause i love them....LOL.

Thanks for all your support! It means a lot. Anyway, welcome to my life.

Saturday, September 28, 2013

Cik Ziqa di Sabah!


Hello peeps!
Entry kali ini aku tak tahu nak post gape. Hidup aku op kos menarik everyday tapi not double wink untuk share-share ni la kan. So-so… tapi, memandangkan dah lama aku tak tulis, so why not aku coret sepatah dua…. Yang maksudnya check it out tentang cik Ziqa sefamily bercuti di…. SABAH!
Yup, SABAH?!

Apa-apa, bah.

Kita tengok jek la gambo-gambo mereka kan… aku nak add caption pun tak tahu nak tulis gapo.

Enjoy!




Sunday, September 15, 2013

Cerita antara korang dan rakan sekerja

Assalamualaikum.

Today, aku just spend my weekend kat rumah sambil ditemani Tv dan laptop serta pinggan mangkuk yang bertenggek kat dapur… and please jangan cakap ‘kesiannnnyyya’ coz aku tak kesah OK. Mungkin, just boring sikit la. Then dikesempatan yang baik ini aku sudi-sudikan diri untuk share something dengan korang semua, berkenaan rakan sekerja or colleagues disekeliling kita yang boleh dikatakan hari-hari: sometimes everything will goes wrong with her/his *and before that, aku nak say sorry! No simpan dalam hati if terasa pahitnya peria, sweet-sweet pie baby. Accept it if betul.

Bila pagi tu, semangat untuk bekerja memang Superb better than Superwomen sampaikan semua orang pun pelik tengok kekejiwaan kental korang:

Bila tiba-tiba, kreeekkk… bunyi pintu terbukak and here they are, ‘mereka’ datang dengan auranya yang tersendiri:

Korang pulak macam, O.M.G !!! macam mana aku boleh sama schedule nih??? :

Dan bila mood korang semestinya drop to zero a.k.a ‘tak baik sangatttt for sure!’:

Bila pandang kiri kanan dan tak sangka rupa-rupanyanya bukan korang sahaja yang rasa begitu:

Bila korang try sehabis baik buat macam biasa walaupun dalam hati dah siap mencarut-mencarat-mencirit  bagai:

Bila korang tengah sesedap breakfast kat pantry sesorang… they came tumpang sekaki dua dan buat kecoh tak ingat dunia :

Dan bila salah seorang daripada mereka berkata, ‘ I wish I was a girl who can could eat whatever I want and not go to the gym’ :

Bila seseorang membuat pengguguman tentang adanya instrument bermasalah:


Bila tak alih-alih yang lain membuat ftnah atas angin yang korang pun terlibat sama:

Bila manager in consider thinking korang yang salah:

Bila sebenarnya korang tahu siapa siapa pesalah pelaku sebenarnya:

Sebab before that, kawan yang tak rapat sangat ‘mengaku tapi takut-takut’ pada korang sahaja:

Bila mereka yang lain mula menyalahkan sesame sendiri:
 

Bila tiba-tiba korang menjerit :

Dan semua orang macam :

Korang pun explain balik, dan mereka just :

Korang pun... diam dan zip mulut rapat-rapat dan jadik pendegar tak berbayar : 

Bila masalah tak habis-habis, even korang time tuh dah off duty or habis waktu kerja. Tapi kena tahan sebab masalah tak selesai lagi:

Bila korang rasa tak tahan dan sikit lagi nak menjadi angry bird :

Dan after one hour... Bila pesalah sebenarnya terbongkar akhirnya:

Bila manager cakap, everyone can back home now, korang:
Wednesdays.

 But, bila manager cakap yang everything kita settle down tomorrow. :

*** Hahahha... hopefully takkan ada gaya gini la kan. Rapport sesama rakan sekerja mesti baik, barulah tak ada yan g tikam belakang yer dak. If de silap salah... ade back up support too. So, don't bother if ada yang tak suka hang ke per. jangan cari musuh! Happy holiday.

Tuesday, September 10, 2013

Nugget oh Nugget.

 

Assalamualaikum.
(i'm not promoting Tesco, okay)

Alkisahnya...
Malam tu, aku dan dua orang kawan buat ‘plan’ gi Tesco untuk beli barang dapur.
Jeng-jeng-jeng...

Lepas dinner, kami pun gerak even terasa berat hati sebab melepas tengok rancangan ‘Big’ kat 8TV.
Oh my Kyung Joon, huhuhuh.
Tapi kalau no barang basah…maknanya tak ada makanan, dapur tak berasap lah...
go girl, get out from this house.
out!!!

So, kuatkan hati dan jerit beramai-ramai untuk berteriak…
'Mari pergi la.'
And sebab dua tiga hari ini asyik hujan sahaja… aura gila malas memang sangat kuat melekat, pastu bila pikir sebab berteman (dua orang kawan), tu yang aku ‘on’!
Just go!

Baiklah, lepas cucuk duit dan singgah jap di kedai buku Popular. Hehehhe, sempat lagi membeli sebuah buku tajuk Temptations.
Then, gerak gempur masuk ke dalam Tesco. Ramai gak rakyat Malaysia yang suka berbelanja kala bulan mengambang! Kahkahakah.
Choi la kan, apa korang ingat diorang semua ini keturunan werewolf ker…

Mungkin juga aku akan jumpa kawan-kawan vampire semua? Oh tidak!

Sambil tetiba menarik nafas lega bila jam hanya menunjukkan pukul 9.00 malam. Drama, drama…

Kitaorang sorong trolley yang sudah disumbat 50 sen tu, dan tawaf pasaraya tu. Beli ayam, ikan, udang, serai, halia… itu, ini, yang ini dan yang itu.
Done! Bila semua puas hati, kitaorang pun plan nak bayor, tengah straight..
Kami terpaksa melencong kejap ke bahagian sejuk beku yang ada deretan makanan yang sungguh tak sihat!

Pizza, sosej, jejari kentang tu semua.
Kawan aku cakap nak tengok-tengok jap. Ok… Aku makan benda alah semua ini bila ada orang tolong gorengkan.
Mekasih!

Dan tibalah cerita kemuncaknya bila kawan aku ni, dengan hidungnya yang kembang kempis, gilah amek nugget ‘Tesco’ untuk tunjuk kat kawan aku lagi sorang dan tetiba…brussssh.
Semua nugget dalam plastic tu berterabur cantik punya landing kat atas lantai! Wohoo…
aku yang mula-mula terkejut, pastu boleh gelak beso.
Control-control...

And pastu wat muka serious bila terasa yang semua orang pandang kami bertiga sambil menggintai nugget tak bersalah tu dua tiga kali.
Dua orang kawan aku tu muka dah cuak and terkejut gila lah.

Atas sebab bajet cool dan kemanusiaan yang tinggi, aku suruh dia gi carik pekerja and inform keadaan sebenar.
Tak nak la jadi manusia yang dah buat, pastu blah cam gitu kan... no, no, no.
Tabiat yang sungguh tak bertanggunggjawab yek itu namanya. Karang nanti ade alien lalu pastu tak pandang kiri kanan dan terpijak, pastu bertepek sana sini.

Dah menyusahkan pekerja diorang tok bersihkan.
Kesian tahu! One more thing aku nak advise…
Orang nak gelakkan pun biarlah, asal kau ada rasa sifat mithali itu.
Huh (sambil menepuk dada),
majulah aku untuk Negara.

Lepas selesai dengan pekerja Tesco, kami pun cepat-cepat gi ke kaunter bayaran dan blah on the spot.
Kawan aku dah rasa macam nak sorok muka dalam helmet even kami datang dengan kereta.
Patut ke aku suruh dia sorok muka dalam bonet kereta!
Perlu ke?

And kawan aku yang tak bersalah tu pun buat pengguguman terpenting dalam sejarah bahawa-dia takkan gi beli barang di Tesco dalam masa sebulan ini.
Until September end, gitulah… ‘aku tempah kat korang jek la nanti’, katanya.

For sure, aku rasa kalau dia pegang nugget jenama Ayamas ke,
mungkin rasa malu ketika incident tu berlaku… tak lah setebal ini.
Hahhaha…
Cannot stop from laughed tentang incident yang berlaku pada beberapa hari lepas!

*Sorry beb!

Saturday, September 07, 2013

Tip buat yang pertama kali datang ke Kuala Lumpur.

Assalamualaikum,
*Bacaan ni seseuai untuk para pelancong dan korang yang macam rusa masuk kampong bila datang Kuala Lumpur. Bajet ‘cool’ la nak bagi tip and advice ni semua even tak sampai setahun pun dok sini. Hahahhahah, mari gelak beramai-ramai. Tapi perlu ke itu semua bila pengalaman lebih mengajar kita untuk tabah berdikari. Choi! Ayat…

Pertama: Kenalan yang ada.
-Adik beradik, sedara jauh, or kawan-kawan yang dipercayai. Ia diketegorikan sebagai jalan yang sedikit senang kerana bila kita datang tempat orang, dan dijemput dengan tangan terbuka. Lagi indah bila dia jenis sempoi dan selamba ya-ya versi kumpulan OAG masa zaman kemuncaknya. Oh yeah… Mesti tak boleh tidaklah bahawa, diorang akan jadi mentor untuk korang. Korang dengar jek la bulat-bulat dia cakap even 30% mungkin ada sikit ayat berlagak pandai… kahkahkah. Sabor jek la. Tapi untuk yang alone,  jangan takut dan jangan segan. Kita negara bebas… mungkin hotel or homestay or rumah tumpangan boleh dijadikan pilihan. Tepuk duit poket dan tanya hati. Bagi aku biarlah ikut kemampuan dan keselesaan. Hah, beware dengan system keselamatan dan kecekapan kat situ.

oh-yeah, mungkin ini sesuai di cakapkan kepada mentor kamu. 
Kedua: Kertas cabuk tapi penting.
-Sebelum keluar rumah/hotel, pastikan korang simpan nombor phone emergency polis dan ahli keluarga tersayang. Ianya hendaklah sentiasa berada di dalam phone and tulis sekali kat sehelai kertas. Kenapa kertas even dah ada dalam Iphone, Ipad dan Samsung keluaran terbaru! Kenapa? Kenapa? Kenapa? (sila ulang sampai 800 kali). Senang jek jawapannya… Malang tak berbau, korang kena tapau and ditinggalkan kat satu pekan yang asing,  pastu semua gajet terhilang ker… So, kertas cabuk tu la yang boleh tolong korang. Nak tak nak, simpanlah dan selitlah kat poket belakang. Please, saat-saat emergency semua orang tak pikir kau tu OKB (orang kaya baru) Kampong Dusun.

jangan jadi malas!
Ketiga: Barang-barang berharga milik siapa ini.
-Bag tangan. Punca utama korang kena rompak. Percayalah. Nak tips lebih… Cer tengok aku, sempoi lagi rugged sumbat handphone dan wallet dan kunci rumah dalam poket kiri kanan. Pastu jalan lenggang kangkong sambil buat tarian tango! Tapi, sedikit sensitip akan aura si penyeluk saku. That’s why aku tengah carik seluar yang ada zip yang ada mangga sekali. Korang pernah jumpa tak? Ti contact-contact aku OK. Dan sob, sob, sob… baru-baru ini aku hilang (salah sendiri) kad Touch and Go. Bajet cool lepas touch kat LRT sensor selit kat kocek, then maybe masa buat bayaran… terjatuh. Oh-ho… aku baru top up Rm 50.00… sedih-sedih la gak kan, tapi apa boleh buat. Tak ada rezeki.

Keempat: Duit dalam tangan or bank.
-Aku bukan nak cakap yang aku ni mata duitan la kan.. tapi hakikat. No money, no talk… okay. Cuba hang pikir kalau nak gerak, kira berapa banyak tol kat Kuala Lumpur ni. Kalau dah sehari kena lalu dua kali, mahu rabak gak kat hujung bulan. Bab makan luar lagi. Tu belom financial budget nak campur tolak bahagi dengan nak hulur situ, hulur sini. Ahaks! Ikut aku… paling jimat, guna motor. Tol, confirm-nya tak payah bayo. Boleh cilok dan isi minyak just lima henggit sahaja. Senyum sampai telinga la yer dak. Jangan jeles. Hurmmm… Tak ada moto/ keta/ kata lainnya, tak ada apa-apa? Don’t worry dan jangan gelabah, public transport berlambak. Nak selesa? Kita ada taxi. Mahal? Oh, bus ada. Nak lagi adventure… KTM@Train, LRT, Monorail sedia berkhidmat. Kalau nak lagi jimat, jalan kaki pun kira halal. Sanggup tak sanggup jek la kan.

Kelima: Peta untuk kemudahan awam.
-Hei, bersambung lagi… missal-lah kalau one day kena gi obersi pun, korang wajib beli satu peta untuk Negara tersebut. Am I right? Jangan dok superb pandai la kan. Even kita boleh guna GPS, internet semua tapi bila battery dah kiok… Peta berapa henggit tu la yang di carik-carik. So in case nanti, bila kena tercampak benua sudut mana-mana, korang dah dapat imagine-kan keadaannya serba sedikit. Stop, jangan puji lebih-lebih coz aku tahu idea aku sangat bernas. Choi, padahal budak tadika pun tahulah! Hahahha… sajer bikin gempak. Another yang aku nak kongsi bila sebut pasal public transport adalah benda di bawah ini. *Aku suka simpan peta ini untuk kesenangan bersama. Ianya sangat penting dan kebabom senang. Tara!

peta yang sedia 1000x lebih baik daripada peta aku lukis masa buat research penempatan untuk subjek Kajian Tempatan.
Keenam: Kelajuan untuk berlari.
-Ini aku perlukan untuk bab mengejar KTM, LRT masa nak pergi kerja awal pagi dan balik kerja lewat petang. Kesan sampingannya adalah tak perlu exercise tambahan kerana korang akan berpeluh berlari, pastu berhimpit lagi dalam train macam tin sardine yang nak meletup, versi buat ‘spa steam in train’. Perisa tambahan? Bau yang…. (fill in the blank, ikut suka). Sebab itu, setinggi-tinggi penghargaan buat my purple Reebook sport shoes! I love you.

Ketujuh: Jakun yang mesti dikawal.
-Tahap kejakunan sampai level sepuluh pun, ianya mestilah dikawal. Gane? Senang jek. First, tengok sekilas. Pastu buat muka bosan (macam dah selalu tengok padahal teruja gila), pastu lihat jam tangan sambil mengganggukkan kepala bajet cam ada masa nak tunggu. Then, pandang la benda tu sepuas hati. Hebat tak? Hehheheh…. Aku la orangnya yang berperangai sebegini. Mengaku tanpa rasa malu, apatah lagi segan.

lelagi bila ada lelaki bawak keta beso gaya gini sambil melemparkan senyuman mautnya. Rasa terlempar ke lapisan syurga dunia. Melampau gila.
Kelapan: Peramah tak kena tempat.
-Ni untuk jenis yang pot-pet 24 jam. Kalau tak bercakap, rasa berdebar debar dan susah hati… so, kita labelkan sebagai peramah terlampau. Biasanya kalau kat kampong, mak cik-mak cik la. Tapi, untuk anak muda lagi dara… bahaya berada di hadapan. Jangan cakap yang korang ni ‘first time datang Kolumpo dan tak tahu jalan’. Huish, ini mengakibatkan anda di dalam zone 360 pengawasan jembalang tanah. Satu tip, masa pot-pet pot-pet tu gak, mata kenalah melilau. Peka terhadap alam sekeliling.

Kesembilan: Berseronok, seronok jugak. Malam kena beringat.
-Jangan ingat hantu rambut panjang dan muka hodoh tu jek melilau waktu malam, ni zaman 2013. Hantu sekarang rambut cutting cantik, handsome, menggoda dan tenungan yang mencairkan para pemuda pemudi. Sekali dia jeling, terbaring kat bilik tanpa pakaian. Nau’zubillah! Di jaukanlah. So, paling selamat adalah keluar bila perlu, beramai-ramai dan dengan orang yang di percayai. But… sekarang ni kegiatan jahat dah tak kenal siang malam. O.M.G! Berhati-hati.

ni muka pun tak boleh percaya OK!
Kesepuluh: Terdesak bertanya soalan.
-If korang memang spesis dingin beku dan tak nak amik nasihat seperti di atas dan lebih rela tanya pendapat orang ramai. Aku sarankan, cari dulu sampai dapat dan bila terdesak baru utarakan soalan. Why? Kerana aku akan beranggapan sedikit negative… bukan semua orang baik macam aku. Remember? Hahhaha. Dan jangan ever and ever berani tanya dekat lelaki (bagi yang perempuan cantik) yang pakai baju biasa-biasa. Lebih afdal, tanya petugas yang pakai baju uniform dan di tempat terbuka. Tonasi suara kena tegas dan bermaruah. Heheheh, biar dia tak de niat nak ngurat or ambil kesempatan. Cayok! Dan kalau orang tanya korang… jawab apa yang tahu dan pastu blah.

better this way.
Okaylah, sepuluh tip yang sangat berguna, best dan cool habis! Kata-kata terakhir, selamat beramal and welcome to Kuala Lumpur!

Friday, September 06, 2013

Example of resign letter/ Contoh surat berhenti kerja

(Your Name)
(Address)
(Tel: number)
_____________________________________________________________________________
(Employer Name)
(Address)                                                                                                                (Date)
                                                                                                               
Dear Mr......,

SUBJECT:  Resignation Letter.

I am writing this correspondence in order to inform you of my decision to resign as ....(position).... from the .....(company name)...... My final working day will be ....(date last working day).....

I wish to thank you and the employees at here for the support and assistance I received while working here. I have been rewarded by my experience of working at this facility which has enabled me to foster new skills in the field of .....(department).Therefore, my decision to leave was not hastily made nor an easy one. I only decided to leave this facility after a good deal of contemplation and consideration. Because I want to advance in my career, I have accepted a job as .....(position at new company)..... with my new employer.  Nevertheless, I will always be grateful for the experience and skills that I have acquired while working at here.

Again, thank you for your assistance and support during my tenure. I wish you the best for the future.

Respectfully yours,

………………………………..
(Your name)

P/s: so sorry sebab surat ni dalam bahasa Inggeris. Kalo nak bahasa Melayu, korang gi Google translate pastu copy and paste. And jangan buat-buat lupa change ayat-ayat dia sikit, kang jangan sampai ex-bos korang ingat korang buat lawak di pagi hari.

Masa aku nak anta surat ni kat bos aku dulu, kemain siap kena duduk sebelah dan dia siap check grammar and spelling lagi tuh! Berdebar gak la wa cakap lu. Itu yang dinamakan bos yang sungguh berdedikasi. Aku jek pekerja yang malas dan tak berdedikasi. Sebab tu aku tarik diri demi kebahagiaan bos aku. Hahahha....*aku tak ingat aku dah ubah ke belum, dua tiga grammar error. Kenapa grammar? Sebab aku paling benci grammar!



Ini contoh macam mana ianya look like la kan...

Sunday, September 01, 2013

Merdeka in gaya Vintage serba sederhana

Assalamualaikum,
Salam merdeka yang ke-56!

Tanggal 31 bulan lapan 57 haribulan
Negaraku merdeka.
(Sudirman Hj. Arshad)

Ok, sekarang aku nak pot pet pasal gaya vintage. Nape vintage dan bukan fesyen-fesyen gaya popular yang lain?
Coz, memandangkan aku ni suka gaya cincai… dan old school,
seriously to say korang tak akan kelihatan ditelan zaman.
Nampak awat muda dan comel gitu (kalau kena dengan gaya la).
Boleh diterima tak alasan tu.
 Hehehhe.

Gaya vintage aku tak la macam pereka fesyen dok buat baju untuk model-model tinggi lampai tu semua.
Tapi ini semua lima pasang adalah daripada gaya aku yang sederhana.
Aku ulang semula… gaya vintage yang serba sederhana.
S.E.D.E.R.H.A.N.A…
kata kampungnya, biasa-biasa jek. Yolah, aku bukan suka sangat bila dimakan gaya. Huh,rasa sesak nafas!

So, nilah gaya aku:



p/s: jangan banyak komen tang warna OK. Coz aku memang gila fan-kipas-susah-mati sama warna nude dan lembut-lembut gitu. No color block, please.