THE AUTHOR

My photo

Assalamualaikum and hello, o awesome readers!

I guess I'm pretty cool person. I likes be positive, helping others, writing and exploring.  Also a fan of happy ending. Even life is too serious as it is. This blog i called as my second heart. Everything with Allah blessing, i'll share those awesome moments in my life. Overall i think is a lot about my family. 'Cause i love them....LOL.

Thanks for all your support! It means a lot. Anyway, welcome to my life.

Tuesday, August 16, 2011

Harapan Ramadhan aku

Gila kentang cik ziqa makan nasi pagi-pagi ni depan mata. Siap minum air lagi. Srupppp...Sruuppp....
.
.
.
.
.
.
Tapi, baru ku sedar, Cik Ziqa baru 10 bulan setengah. Kecik lagi nak pose. Dugaan-dugaan...

Sambil layan cik ziqa makan dan cit-cot. Apa kata layan lagu yang yang sudah zaman-berzaman.. tapi, tetap di hati ini. Layan....



Harapan Ramadhan - Raihan & ManBai


Ku mengharapkan Ramadhan
Kali ini penuh makna
Agar dapat kulalui
Dengan sempurna

Selangkah demi selangkah
Setahun sudah pun berlalu
Masa yang pantas berlalu
Hingga tak terasa ku berada
Di bulan Ramadhan semula

Puasa satu amalan
Sebagaimana yang diperintahNya
Moga dapat ku lenturkan
Nafsu yang selalu membelenggu diri
Tiada henti-henti

Tak ingin ku biarkan Ramadhan berlalu saja
Tuhan pimpinlah daku yang lemah
Mengharungi segalanya dengan sabar
Kita memohon pada Tuhan diberikan kekuatan
Ku merayu pada Tuhan diterima amalan

Selangkah demi selangkah...
Dengan rahmatMu oh Tuhanku...
Ku tempuh jua

Monday, August 15, 2011

LIMA sebab raya tahun ini-korang tak dapat KAD RAYA.


1.PINDAH RUMAH
-Almaklumlah da nak Raya. Semestinya semua nak yang baru-TV baru, sofa baru dan terhangat korang tukar rumah baru. Saja nak mengikut tred terkini yang mungkin korang rasa ianya harus di ikuti. Dan korang telah menjadikan ianya sebagai habit tahunan. Oleh kerana korang telah berpindah randah sesuka hati. Ramai kawan-kawan  korang yang dulu selalunya rajin menulis kad Raya akan lost and susah nak foud korang. Jadi, terima ajalah suratan andai korang tak dapat kad raya nanti. Jangan korang marah diorang pulak tak bagi korang kad raya.

2.ORANG TAK KENAL KORANG
-Orang jenis ini adalah manusia jenis yang tak nak "Show Himself". Pemalu kata bahasa ibunda. Cuba korang tanya pada diri sendiri-Selama korang hidup,korang pernah nampak tak manusia selain daripada keluarga korang sendiri. Kalau "Tidak", korang memang confirm dan sah tak akan dapat kad raya bukan tahun ini malah tak akan kenal apa itu kad raya selagi korang masih hidup. Takziah buat korang. Daripada korang duduk kat bumi ini, apa kata korang pindah planet Pluto nun, dan tunggu kakak alien bagi kad raya kat korang. Best tak idea ini???


3.KORANG TERLALU POPULAR
-Kepopularan korang itu melebihi Datuk Siti, Bill Gates, Julia Roberts dan seangkatan dengannya. Sedalamnya lagi, korang da ibarat manusia yang hilang kejawaannya. Maka, di atas kemewahan inilah telah menyebabkan diorang pikir yang korang mungkin tak ingat diorang, dan diorang pun malas nak ingat korang. Kalau diorang semua berfikiran begitu, mungkin alamatnya korang hanya akan dapat kad raya pada hari Krismas la gamaknya.

4.SALAH BAGI ALAMAT RUMAH 
-kerana terlalu confidet yang meluap-luap. Ada masanya korang tersalah bagi alamat rumah. Faktanya korang  duduk kat Malaysia tetapi korang tercakap yang korang duduk kat Norway nun kat kutub sana. Saja je korang nak bagi gempak satu negeri. Sebagai contohnya-<<<<Ali bin Ahmad, No.2 Blok B, KLCC, 00-12 Oslo, Norway.>>>
Abang posmen pun gelak terguling-guling empat hari baca korang punya alamat. Akhirnya, kalau tak ke tong sampah mungkin abang posmen gantung kat rumah dia. Buat kenangan.Kalau korang nak gak kad rayanya, korang pergi la datang beraya rumah abang posmen tersebut.


5.DIORANG DA POST KAT KORANG PUNYA FB/TWITTER/ MESSAGING
- kerana arus pemodenan yang semakin melinium, diorang pun malas nak beli kad raya dan tampal-tampal setem. Sudahnya, korang baca sahajalah status terbaru korang, berduyun-duyun bak kakak duyung berenang masuk ke wall atau masage korang. Itu maknanya peluang mendapat kad raya amatlah tipis. Mewarisi zaman-berzaman, handphone korang juga akan berdeting tak berhenti-henti sampai pagi raya kerana banyak sangat salam raya yang nak di terima.Paling gempak, korang punya handphone cedera parah dan mati tak hidup-hidup pada tengahari satu hari raya.



* moral of d story:
-Korang makan kat apa buka nanti???

RAMADAN >>>Mencuba yang paling terbaik

Good evening all...

Tup...tup... sahaja-sudah 15 hari umat Islam berpuasa ( 15 Ramadan 1432H). Alhamdulillah... berkat kesabaran dan keimanan di hati. Kemuliaan Ramadan di jalani dengan seikhlas hati. Semoga kita semua mendapat pahala dan di redhaiNya. Amin.

Bagi yang agak-agak terkena Amnesia setiap hari. Disertakan di bawah lafaz niat puasa:

Ertinya: Sahaja aku puasa esok hari menunaikan fardhu Ramadhan tahun ini kerana Allah Taala.




Disertakan juga doa untuk berbuka puasa:  
Ertinya: Ya Tuhanku keranamu jua aku berpuasa dan denganmu aku beriman dan di atas rezekimu aku berbuka dengan belas kasihanmu Ya Allah yang amat mengasihani.


Kepada sesiapa yang merasa "Down" saya ingin menasihati dengan serangkap ayat:

Walau apa cabaran yang dihadapi di bulan mulia ini-ingatlah Allah. Banyakkan berdoa dan mohonlah pelindungNya daripada segala kemuslitan.

*To all my family members:
All the tests given that there is wisdom behind it. Tolerate and pray to Allah.


Thursday, August 11, 2011

NEXT WEEK-graduation

 
NUC-OBU Graduation 2011-08-11

Tentu sangat mengujakan. 

Walaupun ianya berlangsung pada bulan pose tetapi redha jek la (iman di uji sungguh pada hari tu) ...tapi di situlah unique nya kolej kita...

congratulation juga di ucapkan khassss tok korang semua... 

dan di sini, disertakan beberapa statement yang korang mungkin terlepas pandang. so, bacalah..

Date: Saturday, 20 August 2011
Time: 7.15 a.m.
Venue: President Hall, Nilai University College
Tarikh yang penting, tulis dalam diari. Kalau korang pergi 19 atau 21 ogos, confirm korang juga yang akan sangat menyesal.
Tengok masa gak. kang der gak yang datang paling awal, dan bersahur di kolej..nak mengenang memori daun pisang la tu. Hehehe..
Dan tempat biasa korang berteduh nak tunggu bus, PH. Kalau anda menghidap Amnesia, baik korang print peta kolej cepat.
Collection Dress:
Date
14 To 19 August 2011-08-11
Time
-10.00 Am-12.00 Noon
-1.00 Pm-4.00 Pm
vanue
Teaching Block, Room T104
Baju convo, boleh la amik hujung minggu ini. Kepada sesiapa yang nak mek tu. Tolong tengok-tengokkan nama saya ye. Coz, saya hantar lambat surat Reply Form –takut gak la cik kolej tak diterima. Huhuhu....
Baca betul-betul tempat nak mek katne jubah tu, kang der gak yang beratur kat AOR sorang-sorang.Siap mek nombor lagi tu..hahhaha...
Addition:
-returning of gown after caremony.
Jangan der yang gatal-gatal ulat bulu bawak balik rumah pulak jubah tu. Gantung kat ruang tamu. Paling bagus, wat baju raya tambahan. Mau gempak satu kampung. Hahahhaah... 
....pulang wei..
Dress code:
-formal for both graduands and guests.
Baju tradisional lebih baik, macam baju kurung,cheongsam, sari, gaun pun ok lagi.
Jangan der satu family pakai bikini pulak (der yang kena bar ti kang).
Yang pasti, mereka dan keluarga mereka juga yang akan panas  daripada biasa.
Permitted:
-two complimentary guest tickets.
-babies and children under 12 years are not allowed.
Dua orang je la yang di benarkan masuk. Jadi kepada sesiapa yang bawak satu kampung tu, bawaklah khemah lebih untuk anda berteduh.
Bebudak bawah 12 tahun, boleh la main lari-lari kat luar coz dalam dewan tak muat.

so my friends,seeing you all on that day!




Sunday, August 07, 2011

Cik Ziqa--keluarga bahagia bersama Ibu Yam dan Ayah Jid

Yesterday...cik Ziqa go to the Tesco supermarket...
Then, let's guess what going on?

It's time to SNAP a picture, bebeh!


Pertama, adalah kisah ibu dan anak. 
Kedua, cara moden timang tinggi-tinggi. 
Ketiga, ibu jari masuk mulut.
Keempat,model terkenal pun tak pernah angkat kaki macam tu wahai Cik ziqa.

Happy family--Cik Ziqa's mummy and daddy.